Ungdomar och politik.

Ojoj, det händer en hel del  just nu vad gäller ungdomsomsorg och politik.
Eller, egentligen händer det inte, men det snackas.Och dras in.

Dels var det debatt om ungdomspolitiska programmet med ungdomarna i lagtinget häromsistens.
Det var ett lyckat upplägg, om man bortser från att informationen kom ut så sent till skolorna , att endast yrkesskolan kunde närvara.En eloge till dem i allefall, som kom så många!
Och jag tyckte de var bra, frågade friskt och hade åsikter om ditt och datt.kaffestunden var väldigt givande tyckte många unga, för då fick de tillfälle att prata i mindre grupper med olika politiker.
Men.En som inte tyckte de var bra, var förvånansvärt nog Nina Fellman på nyan.
Hon tyckte att ungdomarna var dumma,tydligen.

" Många av de ungdomar som var där visste inget om politik,ställde frågor som var okunniga och på fel nivå och missförstod eller förstod inte alls svaren" skriver hon i sin krönika 14.01.11

Ja, det säger nog mer om dem som besvarade frågorna än om ungdomarna, tycker jag.Och säger mer om Nina F's inställning till ungdomar, än om ungdomarnas intellekt.

För det första ställer väljarna, alltså i detta fall ungdomarna, lagtingets arbetsgivare, frågor som intresserar dem och är intressanta för gemene (ung) man o kvinna.Dels gör de det på det sätt de pratar i vardagsfall.
Det är upp till politikerna att göra sig förstådda,helt enkelt.Och besvara och informera då,om det behövs.

Inte ska en väljare i allmänhet behöva skolas i konsten att ha en åsikt och kunskap om politik heller! Politiken måste vara begriplig, eller menar Nina att vi ska ingföra nån sorts "rösträttskort" där man måste avlägga prov för att öht få rätt att rösta?
Eller var det rätt och slätt så, att det var "fel" skola som var representerad?

Att förstå sig på ungdomar är inte svårare än att förstå sig på, säg, pensionärer, invalider, arbetslösa, hbtfolk, osv.
När man väl fattat att det de har gemensamt är just att de är unga, inte så mycket annat, gäller helt enkelt att vara lyhörd,samla kunskap och fakta.Och fråga dem det gäller, vad som berör dem.
Så är det med andra grupper,så är det med ungdomar.Om man inte tillhör den gruppen, måste man ha kontakt med dem,för att veta vad de vill.

Att vara ungdom betyder att man har en annan världsbild än säg, en 40plussare.Men det betyder inte att man har fel världsbild. Man har en annan värdegrund,och den kan ändras med tiden.Vuxna tenderar stagnera och fastna i sitt tänk,utan möjlighet att tänka utanför boxen,utanför regelboken,som unga kan.


Nåja, det inte bara snackas,det dras in pengar också.Mariehamns stad kör hårt med hyveln över all verksamhet, och eftersom fritidsnämndens verksamhet är sånt som berör folks vardag är den extra intressant, såklart.
Alla inblandade tycker det är fel att dra in dans,mek-tek,strategiklubb,vuxna på stan mm.
Och nämnden får ta smällen.Men den som borde ha piskan på ryggen enligt mig, är stadsstyrelsen och fullmäktige.
Det är de som ger en budgetram tillnämnden, och nämnden har bara att följa efter bästa förmåga.När nämnden sedan kommer med sitt äskande, kan såklart styrelsen , för att inte tala om fullmäktige, lyfta in och tillbaka vissa inbesparingar som man anser vara viktiga.Nu har nämnden gett ett förslag, och fullmäktige har godkänt.De hade kunnat lyfta in de tusenlapparna igen.
Nämndens händer är bundna nu, budgeten fastslagen och antingen måste man omfördela pengar, om det är möjligt, eller  anhålla om utökad ram.I januari redan.Inte så lyckat kanske.och arbetsdrygt.

Nog borde ju någon ha reagerat på detta när budgeten diskuterades i fullmäktige?Någon?Ingen?
Ingen såg helheten, såg hur korkat det verkar att vuxna ska festa upp 30 000, men barnen inte får leka upp 6 000.

Ingen som kom på tanken, att ge en del av festkassan till skolorna för att DE skulle ordna kalas,och dit bjudit in stadens anställda/förtroendevalda, till sin fest. Och resten av pengarna till fritidsnämndens verksamhet?
Nej, tydligen inte.

Det återstår nu för de ideella krafterna att söka andra lösningar.De hoppas alla att de gör.Men inser man att man motarbetar och utarmar frivilliga krafter,som arbetar utan betalning,som sköter frivillig verksamhet på sin dyrbara fritid?
Det pratas om föräldraansvar, men ge då reella möjligheter till de föräldrar som engagerar sig.Annars slutar de.Och DÅ blir det dyrt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback