Saker som kunde vara bra att få jobba för.Del 1

I kommande valrörelse kommer det att svämma över av kandidater som vill berätta vad de tycker.En del försöker förmedla sina åsikter om precis allt, och det kan ju vara bra. Men man kan inte, tror jag, jobba 110% med alla frågor. Så själv tänker jag försöka förmedla vad jag tänker och tycker om mina hjärtefrågor, och resten får ni fråga om, ifall ni vill veta.
Här kommer de tre första punkterna på min  "att göra lista":


1.Den psykologtjänst som inom Åhs inrättades för att 50% av heltid jobba med missbrukare ska ses över. I nuläget används tjänsten till andra målgrupper.
- Det här med psykiatrihjälp för missbrukare har varit en historia för sig. När jag började jobba med missbrukarfrågor fanns en regel som sa att man måste vara ren 2 år för att få komma till vuxenpsyk. Nu är man nere i (rätta mig om jag har fel) 6 månader. Man kan tycka att man måste vara ren så länge för att kunna tackla orsakerna till att man börjat missbruka, men samtidigt behöver man under sitt första nyktra år oerhört mycket stöd och hjälp. Man är nämligen tvungen att med nykter hjärna ta itu med allt det man gjort under sitt missbruk, och det är inte alltid trevliga saker. Att bearbeta såna saker, kan man behöva professionell hjälp med. Det är oerhört viktigt att den tjänst som är skapad JUST för missbrukare, också används för just det.


2.Övervakat elevhem för åländska studeranden från skärgården. Många skärgårdsunga flyttar till stan efter grundskolan. De flesta bor i privata hyreslägenheter, mer eller mindre utan vuxen översyn. Man kanske hyr rum av någon privatperson, men kan man kräva att i hyreskontraktet även ingår ansvar för den inneboende? Knappast. Det finns ännu ett år ett elevhem, men där bor mestadels ungdomar från andra ställen än Åland. Jag skulle vilja se ett studenthem för bara ungdomar under 18, i första hand skärgårdsunga. Studenthemmet skulle ha klara regler, kanske gemensam middag ibland och övervakare dygnet runt. För att göra det attraktivt för föräldrar, skulle drogpolicyn vara väldigt strikt, alltså man skulle inte tillåta festande på det sätt som har förekommit på elevhemmen hittills. Dessutom skulle boendet vara mycket förmånligt.

3. För att minska trycket på skolpsykologer/kuratorer /Bup, samt för att fånga in unga i riskgruppen för psykisk ohälsa, bör skolvärdar inrättas i landskapets skolor, samt en rekommendation om detsamma göras till kommunerna för högstadieelever. I GHS har man länge haft en skolvärd, i Strandnäs har man numer Marcus Svensson anställd (han har en annan titel, men ungefär samma funktion). Tanken är att ha en fältare fast i skolan, enkelt sagt. En som inte har samma auktotitära roll som en lärare, men som finns där och kan fånga upp de som driver omkring, som kan stävja bråkiga situationer, som kan medla, se till att den som behöver till kurator eller psykolog kommer dit i tid, nån som kan hjälpa och ge råd om allt från mobbning till läxläsning. Rätt utfört skulle detta ge mobbade en person att vända sig , det skulle främja integrering, minska bråk och vandalisering, ge ökad trygghet och viktigast av allt, fånga upp många ungdomar som mår dåligt, innan det gått för långt. Om jag skulle få genomföra EN enda sak när det gäller ungdomsfrågor, så är det utan tvivel denna, att alla skolor ska ha åtminstonde en skolvärd.


Min offentliga dagbok.Eller inte.

Läskig typ, kändes lite obehagligt att stå bredvid.Nästan samma vibbar som att stå vid karl den tolftes rock i livrustkammaren.Om ting kunde prata,skulle den berätta skräckhistorier.

Jodå, det kommer en fredagsbok.Imorgon.
Känner mig inte upplagd för att utsätta mig för mer kritik idag. Är en tillräckligt dålig mänska ändå, verkar det.
Ni får en bild att titta på istället. Hur dålig mänska man än är, finns det alltid värre.Den här typen,tex.

Min offentliga dagbok. del 4 torsdag


07.00
- Första skoldan. Alla upp, alla på toaletten samtidigt, alla rosta bröd samtidigt. Känns bekant.

08.00

- De mindre sambosarna cyklar till skolan, gymnasisten kan, återigen, inte åka nån passlig buss så han liftar med Mor. Hinner prata lite skolgång och sånt på vägen.Tur det, visar sig vara en sällsynt upplevelse denna dag.

08.30
- Jobba jobba. Har oväntat bra koll på läget trots lite jobbande i veckan, planeringen har funkat för en gångs skull.Nästa vecka blir  minst 50 timmars, men den dagen den sorgen.

14.00

- Tar pyttelite arbete med mig hem, vilket jag hinner göra undan direkt eftersom alla tycks ha intressantare saker för sig än att umgås med mig.Läser lite integrationslag i brist på annat kul.

14.30
- De små sambosarna på plats.Letar diverse bilder till planeringspärm, fyller i scheman och infopapper, och annat smått och gott pyssel. hänger lite byk, lagar lite tidig middag pga ett kvällsmöte.
16.30

- J åker på en fisketur med sin far, M äter 4 äpplen till efterrätt.Undrar om det är skadligt?

17.00
- Åker på möte i stan, inte mindre än två påföljande varann.bryter upp först av alla, men det lär komma fler möten att bevista.

20.30
- Soffhäng. Ingen orkar med nåt mer avancerat än så.

21.30
- Alla små smulor i säng.Hinner se gymnasisten en sväng och höra om skolan,har åkt om varann idag så det var ju trevligt att synas en minut eller två.


22.00
- slösurfar,läser kommunstyrelseföredragning,försöker översätta en projektplan från finska med google översätt, funkar fantastiskt dåligt.Struntar i alltihop och kollar Criss Angel, lösa sudoku och dricka te.Jobbtimmar: 5, 5.  (men så effektiva så de borde räknas som 8)

Tid med barnen: Ungefär fyra-ish.

Dagens höjdpunkt : Att skolan börjat.

Dagens lågvattenmärke: Att skolan börjat.


Min offentliga dagbok. del 3 onsdag.

07.00

- Jagar upp gymnasisten, funderar på att sätta mig och jobba, men trillar isäng en stund igen.Vaknar åter

09.00

- morgonkaffe,klistrar kuvert och skriver på föreläsningsmaterial.Läser en rps-rapport för att friska upp minnet (börjar jag bli gammal och minnessvag?)

11.00

- tar nyvaknade gullungar till stan för att köpa pennor,sudd och andra livsnödvändigheter till morgondagens skolstart.Efter mycket divlande inhandlas varsin elevkalender, eftersom "det blir mer ordning på läxor och prov, och man får bättre betyg". Om de fortfarande används när september kommer, ska jag äta upp min mössa.

13.00

- firar sista sommarlovsdagen med en glass på italienska glassbaren, skjutsar hem barnen och åker tillbaka till stan för ett möte på landskapsregeringen kl.

15.00

-Bla,bla,bla.Politik.

17.00

- Hemma och hinner plocka undan lite leksaker innan några eftersläntrande födelsedagsgäster tittar in.Fika, fika.

18.30

- Middag; pasta med baconsås, snart 12-åringen åker iväg med sin far en sväng, minstingen redovisar sin nya telefon och andra saker som en gammal mamma tydligtvis inte förstår om att vara 10årig tjej.

20.00

- Tar en promenad runt byn hela högen, med lekpauser vid skolan och dagis.Kollar in läget vid pallar-plommonträdet, får nog vänta ett tag ännu innan skörd.

21.00

-skurar upp och jagar isäng .Skriver en insändartext, går igenom jobbmailen och svarar på dem.Imorgon jobb på kansliet, är nog på tiden.

22.00

- svidar om till pyjamas, slösurfar och dricker te.Nattinatti.

 

Arbetstid: Rysligt lite, skriver 2 h i timlistan.

Tid med barnen: 9-isch.(förutom att en rymde iväg en stund på kvällen)

Dagens höjdpunkt: fikastund på stan,hejdå sommaren.

Dagens lågvattenmärke: Nja, svårt att hitta nån.Förutom att hushållspappret är slut, men det är ju värdsliga saker, sa Karlsson.


Min offentliga dagbok.Del 2 Tisdag.

07.30

- Upp å hoppa, kalasdag! Egentid med kaffemuggen, dukar frukostbrickan till födelsedagsbarnet.

08.00

- Väcker efter bästa förmåga gymnasisten, en stund senare snart-tolvåringen.Försöker samla ihop ett födelsedagsuppvaktningståg.

08.30 ca

- Uppvaktning av ett låtsasovande födelsedagsbarn med alltför många och dyra presenter. Om inte detta är kvalitetstid, så vet inte jag..

09.00

- Skjutsar gymnasisten (eftersom det inte finns busstrafik på kobben!) till skolan, åker via jobbet och hämat hem lite jobb.

Jobbar hemifrån till ca 11,inte helt ostört.

12.00

- fyller tårtor och glaserar kakor med födelsedagsM, stryker kalasduken, plockar fram lite porslin.Kastar varsin macka på¨ungarna i vetsakp om att resten av dagens intag kommer att bestå av socker,grädde och choklad nersköljt med Coca cola.

13.00

- Första gästerna anländer.Kaffe, tårta,ja ni vet upplägget.10åringen verkar nöjd med presenterna hittills.

14.30

- Åker till jobbet för ett styrelsemöte.Pga framförhållning minimalt med förberedelse, så här tidigt ska jag förbereda alla möten hädanefter. Klok styrelse sväljer i stort sett allt jag säljer in inför höstens verksamhet.Vilket betyder att...det blir mycket att göra på jobbet i höst.Tur att man kan vara ledig ganska mycket nu.

17.30

- Återvänder till kalasplatsen.Pga värdelösa kollektivtrafikförbindelser kommer gymnasisten, som skulla ha lagat mat, hem en halvtimme efter mig, så maten blir liksom mitt i kalaset sen.Tur att man känner alla gäster, de verkar ha öerseende med det.

Sammanlagt 18 gäster hinner vi räkna in, innan kalasbutiken stänger vid..

21.30

- röjer efter drabbningen, genomgång av presenthögen.

22.00
- Alla ligger och läser i sina sängar,otroligt nog.Egentiden rullar , ska ta en kopp te och läsa mig till sömns.

 

Arbetstid :knappa 3 h (men effektiva såna)

Tid hemma med barnen. Typ..9?

Dagens höjdpunkt : morgonens uppvaktning av prinsessan.

Dagens lågvattenmärke: att frysen stått öppen så glassen hade smält.Tur att det är nära till affären..


Min offentliga dagbok. Del 1.Måndag.

Första rapporteringen.


07.00
 - väckarklockan brölar, sömnig egentid en halvtimme.Efter en mugg kaffe känns det riktigt mysigt med en tidig stilla morgon.Vet att DET går över efter en vecka, på sin höjd.


07.30
- Väcker gymnasisten, frukost på tu man hand = kvalitetstid.08.30
- Skjutsar nämda skolelev till första skoldagen, grinar lite i bilen (när han stigit ur och inte märker det), åker till jobbet.


13.00
- passar på att slå två flugor på smällen, och skjutsa en eventuell power clubmedarbetare hem,och samtidigt prata i bilen, eftersom det ändå var på vägen hem för mig med.

13.15
- Hemma med barnen. Mellis, uppvisning av cykling utan händer, kalasbakning och dito städning.Besöker fb en stund.Städar gemensamt kaninburen (= M klappar kaninen, jag städar)13.30
- Gymnasisten återvänder efter äventyr i staden.16.40
- Matlagning med hjälp av J o. M, gymnasisten syns inte till (han kramar troligtvis om sin dator, som väl inte varit ensam såhär länge förut.)fb-surf.


17.00
- Middag. Kulinarisk stekt korv med gräddstuvad pasta. Möjligtvis kan jag bli anmäld för fantasilös matlagning, men det är ju ändå måndag.


17.30
- kan man kalla uppstädning av köket för egentid? Allefall blev jag riktigt ensam om det. Nåja, de hittade  till diskmaskinen med sina tallrikar, efter lite vägledning.Alltid nåt. Kvällspyssel; kortspel,tre i rad,  soffhäng i grupp.Bakar jordgubb och rabarberpaj.


22.00
- Sovtid för vissa, arbetstid för andra. Jobbar hemifrån 22-23.30.Surfar på fb och bloggen.


24.00 - Snark.


Summa arbetstid: 6 h.


Tid hemma med barnen : typ 8-9 h?


Egentid: 30 min. (plus tre besök på fb, sammanlagt 1 h 15 min.Det är väl oxå egentid va?)


Dagens höjdpunkt : Morgonfika m gymnasisten, kalasbakningen.


Dagens lågvattenmärke: Städa badrummet.


Min offentliga dagbok.

Jo, alltså, för att få nånsorts koll på hur jag spenderar min tid, är min plan nu då att skriva en offentlig dagbok.
Jag hoppas ärligt på kommentarer, för frågan är alltså om jag spenderar för mycket tid på jobb och uppdrag, och för lite med mina barn.

Jag tycker ju att det finns två sorters tid att spendera med barnen.Dels "normaltid", ni vet när man är hemma, ibland gör man nåt på varsitt håll, ibland tillsammans.Där ingår tex städning (vilket vi alltid gör tillsammans) middag (vilket vi alltid äter tillsammans) , matlagning,läxläsning m.m.
Sen finns ju kvalitetstid,som kanske är svårare att definiera.Men i mina ögon är det när man antingen medvetet skapar ett tillfälle där man umgås med fokus på varann, som tex en spelkväll,en picknick osv.Dels kan det vara situationer som uppstår oplanerat, tex en biltur med bara ett av barnen, när an får tillfälle att diskutera sånt man inte gör när nån lyssnar.

Mina barn är alltså 10 (i övermorgon), 12 (om tre veckor) och 16 år.10åringen och 12åringen bor hos mig varannan vecka, 16åringen hela tiden.

Jag jobbar 30/vecka (i snitt) som verksamhetsledare, men jag bestämmer min arbetstid själv, så jag kan jobba 10 timmar en vecka, 50 timmar nästa.Jag hoppar in som lärarvikarie i stan, några timmar/dagar i månaden.

Jag har några politiska uppdrag, men jag har minskat ner på dem;

Kommunstyrelsen i Lemland (möte var tredje vecka)
Polytruck i Socialnämnden (ca 1 gång/mån)
Ledamot i fritidsnämnden (ca var 6:e vecka)
Ledamot i byggkommitten för Lemlands skola/gymnastiksal (2-3 möten per termin)
Ledamot i Lr,s kommitte för alkohol och narkotikapolitiskt program (ca 1 gång/mån)

Förutom detta, är jag ordförande i Fri från narkotika (ca 1 gång /mån).

Jag är föredragande tjänsteman när styrelsen på mitt jobb sammanträder (ca 1 gång/mån) och allt detta tillsammans ger ungefär 6 möten i månaden.När jag kan, styr jag mötena till de veckor jag har bara äldsten hos mig.
Som jämförelse kan jag säga, att när jag jobbade inom vården, jobbade jag i snitt 2-3 kvällar i veckan, alltså fler kvällar än vad som går åt till mina möten nu, dessutom tar inte alla dessa möten mer än nån timme. Jag är dessutom alltid ledig de helger mina mindre barn är hos mig.

Så ser upplägget ut, och denna vecka är ganska intensiv på mötesfronten, så jag tänkte börja min redovisning nu.
Det blir nånsorts timredovisning, men inte helt detaljerad.Egentid tänker jag inte specificera, men det kan vara allt från träning till fika med en vän.

Here goes,välkomna in och snoka.


Valfrossa!!

 


Vissa drabbas av os-frossa vart fjärde år, andra varje år i maj månad av ishockeyvm-frossa. Det finns de som börjar elda upp sig inför festivalsäsongen, eller kräftpremiären.
Jag tillhör den skaran som drabbas av valfrossa vart fjärde år.

Låter kanske inte så häftigt, men roligt är det. Vet att de närmaste 10 veckorna kommer att vara intensiva, fyllda av möten och kampanjer, och massor av diskussioner med folk.

"Varför hör man inget under de fyra år som gått, bara när det blir val?" säger folk ibland. Ja, ärligt talat, om jag hade kört en intensiv kampanj i fyra år skulle ni nog vara rejält trötta på mig vid det här laget, och hade jag haft en kortare kampanjperiod för säg två år sen, skulle ni ändå inte minnas vad jag sa.
Under de fyra år som går mellan varje val, jobbar man istället med de frågor man brinner för, i mitt fall mycket sociala frågor,ungdomsfrågor, utbildning och missbrukaromsorg.Och, som kommunpolitiker i allefall, allt möjligt annat också, från byggplaneområden till sopavgifter och allt där emellan.
Men det betyder ju inte att man pratar med folk om sin politik, och vad folk vill. Det gör man när man är ute och hälsar på arbetsplatserna, när man går på öppet hus i skolan, eller när man handlar mjölk i affären.

Men valkampanjandet är speciellt, och faktiskt riktigt roligt. Bara man kommer förbi den där inlärda spärren om att inte berätta för folk vad man är bra på. Om man söker jobb, måste man ju förklara varför just man själv skulle passa  så bra för jobbet, så är det med lagtingsplatserna också. Men det är ett onordiskt beteende, och jag undrar ibland om folk tycker man är självgod när man framhäver sig i kampanjerna?
Fast det är bra mycket bättre att få röster på sin egen förmåga, än på andras misslyckanden.
Tycker jag allefall.
Och hur det än är med valkampanjandet, så tror jag folk är smartare än att de röstar på den som bjöd på mest korv, eller finaste ballongen.
Jag tror nog folk är smarta nog att rösta på nån de tror kommer göra ett bra jobb.
Jag hoppas innerligt att det är några som tror att jag kan det. Det tror jag nämligen själv, men jag behöver nog några fler röster, än den och mammas och pappas..

tackolov att man blev kvinna.

Under veckan som gått har jag flera gånger reagerat på situationer där medelålders män i mina ögon, gör bort sig utan att fatta det. Och fast jag VET att de flesta män är riktiga, vettiga män, så undrar man ibland om det är nåt virus som sprider sig bland männen? Och om det är oundvikligt att de blir så tröga som det verkar?
Det jag pratar om är en attityd mot omgivningen, som kan verka oskyldig, men om man blir utsatt för den dagligen, kan få vem som helst att tappa tron på sig själv.

Det handlat dels om alla män som skojar till det med "lilla gumman" uttalanden, som de tycker är roligt, men som alla som har nånsorts intelligens kan identifiera som en  välkänd härskarteknik. Och ett tecken på att man ser ner på den man "gummar". Det handlar inte bara om just det uttrycket, utan alla uttalanden som ofta görs inför andra mänskor på nån annans bekostnad, under täckmantel att man skojar.

Att skoja är en sak. Att dra såna där "höhö"-skämt, gärna om kvinnor, inför andra män, är nåt helt annat.
Det kan handla om allt från kvinnor i allmänhet, "kärringarna i kaffekön är ju som ilskan bin, det gäller att hålla sig undan,höhö", till pikar till den egna partnern. " jag ska höra med regeringen, höhö".
Att överhuvudtaget skämta på andras bekostnad, kanske funkar om du är ståuppkomiker, men inte om du är en vanlig 40+ i en random folksamling nånstans.
Det handlar inte om att kvinnor, eller jag, är känslig.Jag har skinn på näsan så det räcker och blir över, jag kan säga ifrån när jag tycker det behövs.
Det handlar om, att man saknar respekt för medmänskor.Att man anser sig vara förmer kanske, eller försöka dölja att man inte är det?
Och största skuggan faller ju på dem själva. Finns det nåt mer gubbaktigt, än att dra "kvinnoskämt", eller gumma någon?
Pinsamt, det är vad det är.
Tackolovatt man blev kvinna.