Tack för att du stöder barnarbetet.

 

I det förebyggande arbetet koncentrerar vi oss ofta på alkohol  och drogförebyggande åtgärder, och glömmer ibland bort tobaksrökningen. Man kan tycka att upplysningen är så god när det gäller tobakens skadeverkan på hälsan, så att förebyggande kampanjer inte behövs i samma utsträckning.

Men fortfarande förekommer rökning i alla högstadieskolor  runt om i landskapet, trots att ”alla vet” att det är skadligt.

Frågan är, om man inser att det inte bara drabbar en själv om man väljer att stöda tobaksindustrin genom att röka. Barnarbete är en av de hörnpelare tobaksindustrin stöder sin verksamhet på.

 

De flesta av de tobaksproducerande länderna har lagar som reglerar barnarbete, och ma­joriteten av dem har dessutom skrivit under FN:s konvention om barnets rättigheter. De stora tobaksbolagen påstår sig bekämpa barnarbete. Trots det är barnarbete ett utbrett fenomen på tobaksplantage över hela världen.

 

 

Inte nog med att barnen far illa av att arbeta långa tunga dagar, de hindras från sin skolgång och de får bestående hälsoskador av sitt arbete.

 

Enligt en studie gjord i Filippinerna  ( källa: A non smoking generation) påvisade barnen sömnsvårigheter, utmattning, eksem, sår och skador till följd av exponering av giftiga gödningsmedel, astma och allergier till följd av kontakt med tobaksblad och tobaksdamm, samt insjuknade i Green Tobacco sickness, en typ av niktinförgiftning som orsakas av det nikotin som absorberas av huden genom kontakt med blöta tobaksbklad. Förgiftningen ger symptom i form av huvudvärk, illamående, kräkningar ,andningssvårigheter, yrsel och hjärtklappning.

 

I en UNICEF rapport (child work in the Bidi industry) kan vi läsa följande citat:

 

”Min mamma låter mig inte gå i skolan. Hon låter mig inte leka. Ibland ger hon mig $0.02-$0.04 så att jag jobbar med henne. Jag avskyr bidiarbetet( Bidi= en billig typ av tunna cigaretter rullade i blad)  men jag måste hjälpa min mamma. Min bror måste inte arbeta eftersom att han är pojke.”

7-årig flicka, Bangladesh

 

”Jag får betalt en gång i månaden eller varannan månad. Ibland vill fabriksägaren inte betala oss och då blir det gräl. Men vi kan inte protestera så mycket för då slutar de ge oss arbete. Vi måste ta de pengar vi får. Här finns inga andra jobb för oss.”

14-årig flicka, Bangladesh (beskriver sitt arbete som hon får $0.10 för 5-6 timmars arbete för.)

 

 

Att påverka dessa länder ,tex Argentina, Brasilien ,Kina, Indien, Malawi, och Zimbabwe  är svårt för den lilla mänskan. Men vi kan låta bli att använda de rpodukter som denna industri erbjuder.

Genom att röka förstör du inte bara ditt eget liv, du hjälper även till att försämra livet för tusentals barn världen över.

 

 

 


Cita Nylund- mjuk i fläsket.

 Man brukar kalla de här veckorna på våren för oxveckor, och jag antar att det har att göra med att det är långa,mörka veckor med bara trist vardag,inget skoj.

Idag känns som en ganska typisk sån där dag som man aldrig kommer att minnas, eller längta tillbaka till.Som bara går, i en trist grå lunk.

Har två intensiva jobbveckor framför mig, med mässa och konferenser,roligt men energikrävande, och energin är låg just nu.
Ni vet hur det ibalnd klumpar ihop sig med dåligheter och tråkigheter, jobbiga men hanterbara när de kommer en och en, förödande för livslusten när de kommer i gäng.Har haft en sån period nu, och skulle nödvändigt behöva lite vårsol och tussilago för att komma igen.

Men när man känner sig allmänt dissad av både omvärlden och högre makter, så finns allefall barnen där och muntrar upp.
Igår gicks igenom lite kläder som sorterats ut från garderoben, och mellansonen undrade om jag växt ur dem.
"Tycker du jag blivit tjock?",sa jag lite skämtsamt. "nej, du är inte tjock,bara...bred" blev svaret.
"ja, och så där mjuk i fläsket som en mamma" sa dottern.
Ja, det är alltid nåt.Duger man inte till nåt annat, så är man ju en kramvänlig,bred och fläskmjuk mamma allefall.

Regnbågsfrågor.

Regnbågsankan har på sin hemsida lite frågor som de ställt till riksdagskandidaterna, och Åländska regnbågsfyrens projektledare Gogo Bahar uppmanar fyren att göra detsamma med lagtingskandidaterna på Åland.
Men varför vänta på att de ska fråga, tänkte jag, och svarar helt frankt på dem här i min blogg.frågorna är de exakta, förutom att jag bytt ut ordet riksdagsledamot till lagtingsledamot.
1. Kommer du i ditt arbete som lagtingsledamot att rösta för en äktenskapslag som behandlar människor jämlikt oberoende av sexuell läggning, och kommer du att jobba för t.ex. lika rättigheter för samkönade par och heteropar gällande vigsel, adoption och gemensamt efternamn?

Självklart.Utan att veta alltför mycket om hur lagen ser ut idag, vågar jag påstå att ett lagförslag som ger alla mänskor samma (självklara) rättigheter, är en absolut nödvändighet.

2. Normbrytande ungdomar t.ex. homosexuella tonåringar mår dåligt i skolan och självmordsstatistiken bland i synnerhet hbtiq-ungdomar är dyster. Borde information om sexuella minoriteter och könsminoriteter ingå i den obligatoriska utbildningen för alla lärare, hälsovårdare och andra som arbetar med barn och unga?

Ja, absolut.Dessutom borde man få verktyg och metoder att arbeta med, så att man kan underlätta för, och stärka tonåringar i dessa situationer.

3. Tycker du att personer som genomgår en könskorrigeringsprocess (man till kvinna/kvinna till man/annat) skall få spara sina spermier eller äggceller för att senare i livet använda dem till att skaffa egna biologiska barn?

Oj, svår fråga.jag visste inte ens att det var möjligt att bli gravid som könskorrigerad kvinna, eller att producera spermier som könskorrigerad man.Inget område jag kan, som ni märker..
Spontan tänker jag på komplikationer som kan uppstå vid inavelsfrågor, är det inte samma risker här? Mitt spontana svar är nej, men det betyder inte att jag kanske ändrar mig, när jag vet mer om saken.Eller, blir mer övertygad om mitt nej.Får återkomma där.

4. Tycker du det är lämpligt att två män eller två kvinnor dansar pardans på Presidentens bal i direktsänd tv?

Man önskar att man inte skulle behöva fråga sånt. Är det ok  att en blondin och en rödhårig dansar ihop på presidentens bal? En finne och en svensk? En lång och en kort? En österbottning och en Hesa-bo? Eller borde man införa snygghetskrav på balen, för att inte besvära känsliga tittare med fula mänskor? Eller danskunskaper, så man slipper se folk trampa på varandras tår? Frågan är helt befängd i mina ögon. Om ni inte fattade, betyder det att svaret är ja.


2011-03-03 @ 12:53:41 Permalink

Trackback
Kategorier
Arkiv
RSS 2.0